Pioneeriupseeriyhdistys vieraana Panssariprikaatissa 20.3.2018

Pioneeriupseeriyhdistyksen jäsenistö piti kevätkokouksensa ja vieraili Panssariprikaatissa ja Panssarimuseossa Parolassa 20.3.2018. Isäntinä olivat Hämeen Panssaripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Jussi Toivanen, Panssaripioneerikomppanian päällikkö kapteeni Mikko Karppinen ja Panssarimuseon johtaja Timo Teräsvalli.

Panssariprikaatiin kuuluva Hämeen panssaripataljoona kouluttaa maanpuolustuksen kannalta keskeisimpien ja iskukykyisimpien mekanisoitujen osastojen joukot. Pataljoona kouluttaa Leopard 2A4 ja Leopard 2A6 panssarivaunujen miehistöt. Koulutus annetaan panssarivaunu-, panssarijääkäri-, panssaripioneeri- ja sotilaspoliisikomppanioissa.

Prikaatin henkilökunta ja varusmiehet kantavat oikeassa olkapäässään hihamerkkiä, jossa ovat Laguksen nuolet. Ylipäällikkö Mannerheim hyväksyi sen vuonna 1942 ainoana sota-aikana myönnettynä virallisena tunnuksena kannettavaksi asepuvussa.

Panssaripataljoonaan kuuluva panssaripioneerikomppania kouluttaa pioneerijoukkoja mekanisoituihin ja moottoroituihin taisteluosastoihin sekä kaupunkijääkäripataljooniin. Käytössä on pioneeriaselajin teknistynein kalusto: Leopard 2L siltapanssarivaunut, Leopard 2A4 ja 2R raivaamispanssarivaunut, MT-LBV kuljetuspanssarivaunut sekä muuta kalustoa.

Panssarimuseota ylläpitää Panssarimuseosäätiö. Kilta-, talkoo- ja aatteellista toimintaa tekee Panssarikilta ry. Vuosittain museolla käy noin 30’000 vierasta, näytteillä on noin 60 panssarivaunua. Museolla on kattava valikoima Suomessa itsenäisyyden aikana käytettyjä panssarivaunuja sekä joitain ulkomailla käytettyjä vaunuja. Vierailun aikana Pioneeriupseeriyhdistys ry:n jäsen Pentti Vähäsarja kertoi isänsä jääkärivääpeli, myöhemmin jääkäriluutnantti Edvard Vähäsarjan olleen joukkueineen valtaamassa panssarijunaa Raudun asemalla vapaussodan aikana. Ainut säilynyt juna on näytteillä museossa.

Kiitämme Hämeen Panssaripataljoonaa ja everstiluutnantti Jussi Toivasta, Panssaripioneerikomppanian päällikkö Mikko Karppista ja museojohtaja Timo Teräsvallia harvinaisen mielenkiintoisista vierailuista.