Tervetuloa tutustumaan 4.6. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon, johon on myös ilmainen sisäänpääsy.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talossa. Suojeluskuntatalo piharakennuksineen rakennettiin vuosina 1924–1926. Tyyliltään kolmikerroksinen talo on hienostunutta klassismia, jossa on piirteitä mm. funktionalismista ja pohjalaisesta rakennusperinteestä.

Vuodesta 1926 rakennuksessa toimivat Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin ja Lotta Svärd -järjestön toimistot. Suojeluskuntapiirin päällikkö Matti Laurila perheineen asui pitkään talon ylimmässä kerroksessa.

Toisen maailmansodan jälkeen, marraskuussa 1944, suojeluskunnat ja Lotta Svärd lakkautettiin Moskovan välirauhansopimuksen nojalla, ja niin Seinäjoenkin piiritalo siirtyi muuhun käyttöön. Pitkäaikaisena vuokralaisena tiloissa oli Nuorisoseuraliitto. Vuosikymmenten varrella talossa toimi mm. koulu ja matkatoimisto.

Päärakennuksessa sijaitsevat näyttelytilat, kokoustila, info ja museokauppa. Piharakennuksessa on näyttelytiloja ja museon hallinnollinen toimisto.

Sisäpihalla on kuvanveistäjä Pentti Papinahon tekemä valtakunnallinen Suojeluskuntalainen-patsas ja siihen liittyvä Suojeluskuntapoika- ja lottareliefi.

Suojeluskunta-Lotta Svärd museo Seinäjoki