Pioneeriupseeriyhdistys vieraana Helen Oy:n Helsingin Vuosaaren
voimalaitoksessa

Pioneeriupseeriyhdistyksen jäsenistö piti kevätkokouksensa Helen Oy:n Vuosaaren voimalaitoksella 22.3.2017. Isäntänä oli tuotannosta ja jakelusta vastaava johtaja Heikki Hapuli.

Helen Oy on yksi Suomen suurimpia sähköä ja uusia energiaratkaisuja tarjoava yritys. Se toimittaa sähköä kaikkiaan lähes 400’000 asiakkaalle Suomessa, ja Helenin kaukolämpö kattaa 90% Helsingin lämmitystarpeista. Yritys toimittaa kiinteistöille myös kaukojäähdytystä.

Käynti voimalaitoksen valvomossa oli vaikuttava. Saimme tietoa yhtiön rakenteesta ja toiminnasta normaali- ja kriisiaikoina sekä yhteiskäyttötunneliverkostosta. Helen Oy on osakkuusyhtiöidensä ja omistuksiensa kautta mukana asennuksissa, sähkön siirrossa,ydinvoimassa, tuulivoimassa ja jopa sähköautojen lataustolppien asennuksissa.Huoltovarmuuden kannalta Helen Oy on yksi tärkeimmistä energian toimittajista Suomessa.Siirtoverkkoa on yksin Helsingissä noin 6200 km.

Sähkömarkkinoiden rakenteesta johtuen Suomensähköstä tuodaan kylmänä vuodenaikana 40% Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä.Käyntikohteessa Vuosaaren voimalaitoksessa tuotetaan maakaasulla sähköä 630 MW ja lämpöä 580 MW. Voimalaitoksella on varapolttoainejärjestelmä. Osa kaukolämmöstä tuotetaan kotimaisella,jätteestä valmistetulla uusiutuvalla biokaasulla. Helen Oy:n muita voimalaitoksia ovat kivihiilellä ja puupelleteillä toimivat Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitokset sekä Suvilahden ja Kivikon aurinkovoimalaitokset. Näistä jälkimmäinen on alallaan Suomen suurin.

Helen Oy:n pitkän aikavälin viso on ilmastoneutraalius vuonna 2050. Tavoitteena ovat päästöjen vähentäminen ja uusiutuvan energian käyttö. Viime vuonna otettiin käyttöön Pohjoismaiden suurin akkukäyttöinen sähkövarasto aurinkoenergian vaihteluiden tasaamiseen.

Kiitämme harvinaisen mielenkiintoisesta vierailusta Helen Oy:tä ja voimalaitoksen esittelystä tuotantojohtaja Heikki Hapulia.
Teksti ja kuva: Ilkka Haapamäki
Pioneeriupseeriyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja
Risto Lehtomäki luovuttaa pioneeriaselajin historiateoksen
Helen Oy:n tuotantojohtajalle Heikki Hapulille