26.9.2021 tuli kuluneeksi päivälleen 80 vuotta siitä, jolloin Pohjois-Kymenlaakson reserviläisjoukoista ja nuorista sotureista monet kohtasivat lopullisen matkanpäänsä Villavaaran maastossa Sortavalan ja Petroskoin välisen tieosuuden tuntumassa.
Karjalan Prikaatin Kilta, Valkealan Seurakunta ja paikalliset Lions-klubit järjestivät lämminhenkisen ja ohjelmaltaan korkeatasoisen muistojuhlan Valkealan kirkossa muistopäivänä.
Päivän juhlallisuudet aloitettiin jummalanpalveluksella Valkealan kirkossa, missä emeritus kirkkoherra Sakari Vihma mieliinpainuvasti saarnassaan alusti päivän aiheesta. Jumalanpalveluksen jälkeen kirkkoherra Arto Helle ja killan puheenjohtaja Matti Mikkonen suorittivat seppeleenlaskun kunniavartioin ja Valtakunnan sekä killan, JR 25:n ja Lions-lipuin ympäröidylle Sankarihaudalle.

Kirkkoherra Arto Helle ja killan puheenjohtaja Matti Mikkonen
hiljentyneenä sankarihaudalla seppeleenlaskun jälkeen.

Väliajalla saimme nauttia Valkealan Sisätorin tarjoaman ja Valkealan marttojen tarjoileman hernekeittolounaan höystettynä Valkealan Sotilaskotisisarten tarjoamilla munkkikahveilla.

Muistojuhlatilaisuuden vieraat toivotti tervetulleeksi killan puheenjohtaja Matti Mikkonen sotakamreeri, kapteeni evp Kalevi Sirenin toimiessa tilaisuuden armoitettuna juontajana ja eri ohjelmakokonaisuuksien yhteen nivojana.
Tilaisuuden juontaja Kalevi Siren taustallaan osa Veteraanien Pojat-kuoroa, mikä esitti tilaisuudessa mieltä sykähdyttäviä isänmaallisia lauluja.

Juhlapuheen pitäjä , Karjalan prikaatin apulaiskomentaja, eversti Petri Olli valotti osaltaan muistojuhlan henkeen liittyviä, maamme kohtaloihin vaikuttaneita ja ajoittain jopa ylivoimaisen raskailta tuntuvia veteraaniemme uhrauksia.
Eversti Petri Olli

Villavaaran taistelun yksityiskohtia ja kulkua kuvaili valaisevassa esitelmässään sotahistorioitsija, majuri evp Jyri Korhonen.
Selkein karttaliittein varustetusta esityksestä kuulijat ja katsojat saivat  kuvan taisteluitten etenemisestä useamman päivän ajalta.
Majuri Jyri Korhonen

Ellei kuulijoitten mieli ollut vielä tähänastisesta herkistynyt, niin viimeistään Tuomo Hasun ja Sakari Vihman henkilöön menevät esitykset saivat jokaisen ajattelemaan elämän raadollisuutta ja ihmisen haavoittuvuutta sodan julmissa olosuhteissa. Tuomo Hasu toi esityksessään konkreettisella tavalla esille myös sotaorvon kohtalon ja muistelon. Villavaaraan tehdyllä matkalla 20 vuotta sitten oli mukana myös neljä Villavaaran taisteluissa isänsä menettänyttä sotaorpoa, ja oli koskettavaa kuulla heidän laskemastaan seppeleestä isiensä oletetulle kaatumapaikalle tietyn puun juureen.
Tuomo Hasu

Realistinen kuva sodan raadollisuudesta välittyi Sakari Vihman kuulijoille tarjoamasta autenttisesta rintamakirjeestä. Siinä kotiväki sai kuulumisia Villavaarasta. Joskin kirjeen kirjoittaja oli pyrkinyt osin myönteisessä hengessä kuvaamaan sodan ”ei täällä mitään hätää ole” niin kuvaukset ruumiskasoista tien vieressä palauttivat kuulijan sodan todellisuuteen. Monen mielissä liikkui ajatus: ”Voi kun tämä ei enää koskaan toistuisi”.Sakari Vihma

(Julkaisun kuvat: Alpo Seppälä)

Somen käyttäjille tiedoksi: Muistojuhlatilaisuus kirkossa katsottavissa striimattuna kokonaisuudessaan
Karjalan Prikaatin Kilta ry:n facebook-sivuilla.