Pohjanlahden Laivastokilta ry

Syksyllä 1982 perustettiin Laivaston Kilta ry:n alainen Pohjanlahden Laivastokilta, joka vuodesta 1993 on toiminut itsenäisenä jäsenyhdistyksenä. Yhdessä Turun Laivastokilta ry:n ja Kymen Laivastokilta ry:n kanssa se nykyään muodostaa valtakunnallisen Laivaston Kilta ry:n, jonka varapuheenjohtajana toimii Pohjanlahden Laivastokilta ry:n puheenjohtaja.

Mistä on kyse

Killalla on kiinteät suhteet merivartiostoon, jonka paikalliset edustajat, mm. Pohjanlahden merivartioston komentaja Esa Salonsaari tekivät aloitteen killan perustamisesta.

Pohjanlahden Laivastokilta ry:n ensimmäinen puheenjohtaja oli kauppaneuvos Tauno Rewell. Vuodesta 2005 kiltaa on johtanut Teuvo Roden.

Mitä sinä saat

Killan toiminta-alue ulottuu KristiinankaupungistaOuluun, jonne perustettiin paikallinen osasto jo vuonna 1984. Killalla on tällä hetkellä jäseniä noin sata henkeä. Kristiinankaupunkiin tukeutuen toimii aktiivinen Suupohjan viirikkö.

Tärkeän osan killan toiminnasta muodostaa venetoiminta. Kiltaven YM-Linda on sijoitettu Vaasaan, Ahven-luokan kiltavene Maria toimii vuodesta 2014 Suupohjan alueella.

Talvikaudella toiminta keskittyy kuukausittain järjestettyihin tapaamisiin, luentoiltoihin sekä erilaisiin tutustumiskäynteihin yrityksissä ja yhteisöissä.

Mitä odotamme sinulta

Toimintamme

Toiminta

Yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa voidaan aluksella vuonna 2021 järjestää Navigaatioliiton hyväksymiä käytännön veneilykursseja

Harjoitus- ja työvene, Ahven-luokka

Övnings- och arbetsbåt, Ahven-klass

  • pituus/längd 10,3 m
  • leveys/bredd 3,15 m
  • syväys/djupgående 1,30 m
  • uppouma/deplacement 7 tn
  • moottori/motor Valmet 611 110 kW
  • Fluxgate-kompassi / Fluxgate kompass
  • tutka / radar

Kurssit

  Vuodesta 2014 on Suupohjan alueelle ollut
sijoitettuna Ahven-luokan kilta-alus ’Maria’. Yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa voidaan aluksella järjestää Navigaatioliiton hyväksymiä käytännön veneilykursseja.

Viirikön toiminnasta lisätietoja:
Aarno Ojala
aarno.ojala@anvianet.fi

Antero Honkasalo
laivastokilta.suupohja@gmail.com

Koulutus

Kehittyminen reservissä

Historian havinaa – vai liplatusta

Syyspurjehdus 1925

Torpedovene S2 oli alunperin venäläisen Sokol-luokan alus ja oli rakennettu vuonna 1900. Se oli 58 metriä pitkä ja 5.6 metriä leveä, syväys oli 2,3 metriä. Uppouma oli 260 tonnia (eräissä lähteissä 240).Syyspurjehdus 1925Torpedovene S2 oli alunperin venäläisen Sokol-luokan alus ja oli rakennettu vuonna 1900. Se oli 58 metriä pitkä ja 5.6 metriä leveä, syväys oli 2,3 metriä. Uppouma oli 260 tonnia (eräissä lähteissä 240).

S2 upposi myrskyssä Porin edustalla 4.10.1925. Tämä onnettomuus on Suomen Laivaston pahin rauhanaikainen menetys. Tapahtuma vavahdutti merenkulkupiirejä ja koko maatamme ja vaikutti mm. Suomen Laivastoyhdistyksen, nykyisen Meriliiton perustamiseen. Yhdistys lähti voimakkaasti ajamaan vasta itsenäistyneen Suomen oman kunnollisen laivaston rakentamista.

Laivasto kokoontuu ja lähtee matkaan

Lokakuun alussa 1925 Rannikkolaivasto kokoontui Lypertön ankkuripaikalle Uudenkaupungin lähelle. Tarkoituksena oli toteuttaa syksyn viimeinen koulutuspurjehdus Pohjanlahdelle, ensimmäisenä etappina Vaasa. Matkan alku sujui kohtalaisen hyvin, mutta sitten luoteinen tuuli kehittyi myrskyksi. Porin korkeudelle ehtinyt osasto hajosi ja alukset etsivät suojasatamaa. Lippulaiva Klas Horn ponnisteli myrskyä vastaan Ruotsin rannikolle, Hämeenmaa 
Vaasaan. Torpedoveneet pyrkivät kohti Mäntyluotoa, jonne S1 lopulta pääsikin.

Yhteisö & yhteystiedot

Puheenjohtaja
Teuvo Rodén
Pietarsaarenkatu 2 A 3
65350 VAASA
0500 665 413, teuvo.roden(at)netikka.fi

Sihteeri
Matti O Vironmäki
Karhuntie 4 B 7
65350 VAASA
044 317 1012, matti.vironmaki(at)netikka.fi

Oulun osasto
Timo Salo
timo.salo(at)pp4.inet.fi

Suupohja
Antero Honkasalo
040 848 4053, laivastokilta.suupohja(at)gmail.com

kuvia

Tule mukaan kiltatoimintaan!

Liity jäseneksi. Löydät meidät myös somesta.