Seinäjoen Sotilaspiirin Kilta ry (Kiltapiiri)

Seinäjoen Sotilaspiirin Kilta ry perustettiin 23.5.1965 Seinäjoella. Se on Suomen ensimmäinen rekisteröity  kiltapiiri Suomessa.

Seinäjoen Sotilaspiirin Kilta ry:n tehtävänä ovat sotiemme veteraanien perinteen siirtäminen tuleville sukupolville, maanpuolustustahdon lujittaminen, oikean maapuolustustietouden jakaminen sekä vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen ja -harrastuksen kehittäminen.

Kilta pyrkii mahdollisuuksiensa sekä sääntöjensä mukaisesti toimimaan yhdyssiteenä ja avustajana kaikkien jäsenjärjestöjensä hankkeiden ja tapahtumien toteuttamisessa. Kilta toimii kiinteässä yhteistyössä Maanpuolustuskiltojen liitto ry:n ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sekä puolustusvoimain kanssa.

Seinäjoen Soilaspiirin Killan logo 2018

 

 

 

 

 

Puheenjohtaja Mikko S. Säntti

Puh. 040-550 9798

S-posti: mikko.santti(at)luukku.com

Sihteeri     Marko Pänkälä

Puh. 0400-565 300

S-posti: marko(at)redball.fi

 

Seinäjoen Sotilaspiirin Kilta ry 1965

Everstiluutnantti (evp) Jarmo Seppä luovuttaa puheenjohtajalle Killan standaarin

Seinäjoen Soilaspiirin Killan logo, jonka on suunnitellut sihteeri Marko Pänkälä 2018.

Sihteeri Marko Pänkälä onnittelee puheenjohtajaa Mikko S. Sänttiä

Seinäjoen Sotilaspiirin Esikunnan perustaminen yleisesikunnan käskyllä tammikuun 23. päivänä 1932.
Esikunta toimi varatuomari Ilmari Talvitien omistamassa rakennuksessa ensimmäisenä toimintavuonnaan 1932.
Seinäjoen Sotilaspiirin Esikunta muutti Ilkantien varteen (Itikanmäki), entisen Verkatehtaan hallintorakennukseen 1933 alussa.
1960-luvun lopulla rakennettiin kantatie 67, jonka vuoksi tykkihalli, esikuntarakennus ja sotilaspiirin päällikön asunto purettiin.
Seinäjoen Sotilaspiirin Esikunta pääsi muuttamaan uuteen Valtion Virastotaloon vuoden 1968 loppupuolella ja toimi siellä loppuvuoteen 1992 saakka.
(Lainaus: ”ISÄNMAAN ASIALLA” maanpuolustustyötä Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoen Sotilaspiirin 60 vuotta 1932-1992, Toimittanut everstiluutnantti (evp) Jarmo Seppä).

 • 11.11.2019
  Tutustuminen Kainuun Prikaatiin (KaiPr) 11.-13.11.

  Lue lisää
 • 11.09.2019
  SeiSpKilta vieraana Seinäjoki 19- paikallispuolustus harjoituksessa

  Seinäjoki 19 -paikallispuolustusharjoitus on käynnissä Porin prikaatin toimesta Pohjanmaalla ja Eteläpohjanmaalla.
  Harjoituksen johtaja eversti Asko Valta otti Seinäjoen Sotilaspiirin Killan lämpimästi vastaan harjoituksen tilannekatsaukseen. Hän antoi todella hienon ja kattavan tietopaketin viranomaisyhteistyöstä ja sen merkityksestä. SeiSpKillan hallitus kiittää harjoituksen johtajaa ja toivottaa erinomaista harjoituksen jatkoa kantahenkilökunnalle, reserviläisille sekä varusmiehille.

  Lue lisää
 • 16.08.2019
  Valapäivä Kurikassa 16.8.-19

  Kurikassa hieno valapäivä. Kurikan Jalasjärvellä ja Kurikassa vannoivat valan Satakunnan Tykistörykmentin, Pohjanmaan Jääkäripataljoonan, Varsinais-Suomen huoltopataljoonan, 2.Huoltokomppanian alokkaat. Sää suosi maanpuolustusjuhlaa. Paikalla myös kunniakansalaisia jotka lunastivat valansa – 39-45. Valan vannoneet nimitettiin jääkäreiksi.
  Yleisöä oli arviolta noin 4000. Kurikassa myös markkinat vielä huomenna. Tervetuloa maanpuolustusjärjestöjen kojulle, käden tarkkuuutta testaamaan.

   

  Lue lisää
 • 26.06.2019
  Puolustusvoimien kesäkiertue Seinäjoella.

  Puolustusvoimien kesäkiertue alkoi Seinäjoen kaupungin ja Pohjanmaan aluetoimiston kutsuvieras tilaisuudella, jonka jälkeen pääsimme kuuntelemaan erittäin ammattitaitoisesta musiikista ja kalustonäyttelystä. Isot kiitokset Puolustusvoimille ja kesäkiertueelle hyvin järjestetystä tilaisuudesta.

  Raskas kenttätykki 155K98.

  Mikko S. Säntti ja Marko Pänkälä sotilaskotisisarien teltassa.

  Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö evl Mauri Etelämäki toivotti vieraat tervettulleeksi kutsuvieras tilaisuuteen.

   

  Lue lisää
 • 04.06.2019
  Seppeleen laskulla aloitettiin Seinäjoella lippujuhlapäivä 4.6.

  Seppeleen laskulla aloitettiin Seinäjoella lippujuhlapäivän 4.6. ohjelma. Opetusneuvos Erkki Honkala avasi tilaisuuden ja  Rautatieläiseten soittokunnan vastasi musiikista. Patsaalla puheen piti puheenjohtaja Tapani Tikkala, jonka jälkeen suoritettiin seppeleenlaskut perinteisessä järjestyksessä.

  Suojeluskunta- ja Lotta Svärd museolla tilaisuus jatkui ja  juhlallisuudet aloitettiin huomionosoituksilla.

  Ensimmäiseksi Vapaussoturien huoltosäätiön puheenjohtaja Timo Tulosmaa luovutti Paavo Koskenrannalle Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ansioristin.

  Seuraavaksi huomioitiin Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen hallituksen jäsenet Jari Asu, Suomen Leijonan Ritarikunnan ansioristillä sekä Juhani Mattila Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1. luokan mitalilla. Luovuttajina toimivat puheenjohtaja Tapani Tikkala ja opetusneuvos Erkki Honkala.

  Jani Syvänen luovutti seuraavaksi Marko Pänkälälle Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan 1. luokan mitalin kultaristein.

  Vapaussodan Perinneliiton Siniset Ristit luovutettiin Hannu Ilolaksolle, Jarmo Sepälle ja Hannu Takalalle.

  Eversti Jorma Jokisalolle luovutettiin Vapaussodan Perinneliiton 21.1.2019 myöntämä Vapaussodan Perinneliiton plakaatin.

  Tilaisuus jatkui eversti Jorma Jokisalon Mannerheim esitelmällä. Tapani Tikkalan piti varsin kattavan esitelmän Lottien vaiheista.

   

   

   

  Lue lisää
 • 20.03.2019
  Seinäjoen Sotilaspiirin Killan vuosikokous oli 20.3.

  Seinäjoen Sotilaspiirin Kilta vietti perinteisesti 20.3. vuosikokouksen päivää. Toiminta alkoi klo 11.00 kukkalaitteen laskulla PRUK-muistomerkille valtuuskunnan puheenjohtajan ylil (res) Timo Sysilammen ja Reserviupseeripiirin puheenjohtajan kapt (res) Marko Kaappolan toimesta. Klo 18.30 alkoi Pohjanmaan Aluetoimiston päällikön evl Mauri Etelämäen katsaus Puolustusvoimien kutsunnoista sekä koulutuksen suuntaviitoista tulevaisuudessa. Vuosikokous päätti nimetä Killalle kunniajäseniksi kiinteistöpäällikön Timo Sysilammen sekä everstiluutnantin Jarmo Sepän, onnea nimityksen johdosta ja isot kiitokset Killan ja maanpuolustuksen eteen tehdystä työstä.🇫🇮

  Everstiluutnantti Mauri Etelämäki pitämässä esitelmää Puolustusvoimien katsauksesta. Esitelmä oli todella mielenkiintoinen ja ajankohtainen, kiitokset Mauri Etelämäelle todella hyvästä esitelmästä.

   

   

   

   

   

   

  Palkitut Jarmo ja timo sekä puheenjohtaja Mikko S. Säntti ja sihteeri Marko Pänkälä.

  Seinäjoen Sotilaspiirin Killan KUNNIAJÄSENET Jarmo Seppä ja Timo Sysilampi, Kilta onnittelee vuosia tehdystä maanpuolustustyöstä🇫🇮

  PRUK-muistokivi.

  Lue lisää
 • 20.03.2019
  Seinäjoella kunniavartiotoimintaa 70- vuotta!

  Seinäjoella vietetään tänä vuonna 70- vuotista juhlavuotta. Seinäjoen Reserviupseerikerhon toiminta sai alkunsa Seinäjoella vuonna 1941 ja kunniavartiot alkoivat sankarihaudoilla Kerhon toimesta vuonna 1949. Kunniavartiot hoidettiin aluksi Seinäjoen Sotilaspiirin vaikutuksen alaisuudessa ja myöhemmin tulivat mukaan Seinäjoen reserviläiset. Kunniavartiot ovat osana perinnetyötä, jota vaalitaan vuoden jokaisena juhlapäivänä, muistaen ja kunnioittaen sotaveteraanipolvea kunniakkaasta isänmaan eteen tehdystä työstä.🇫🇮

  Maj Jukka Sysilampi, kapt Seppo Yli-Panula sekä eversti Antero Maunula.

  Kuvassa ylil Ojaniemi, ylil Timo Sysilampi, komltn Pentti Salo, sotmest Marko Pänkälä sekä eversti Jorma Jokisalo.

   

  Lue lisää
 • 10.03.2019
  Kauhavan lentosotakoulun perinnekillan kirkkokonsertti 10.3. klo 15.00

  Lentosotakoulun Perinneyhdistys ry järjestää Kauhavalla lento-onnettomuuksissa surmansa saaneiden muistoksi Ilmavoimien vuosipäivän aikaan kirkkokonsertin Missä olit Taivaan Isä? sunnuntaina 10.3.2019 klo 15.

  Koko Lentosotakoulun historian ajan lento-onnettomuudet ovat väistämättä olleet osa koulun ja Kauhavan elämää. Ruokalan seinällä olevassa marmoritaulussa on 61:n surmansa saaneen nimi, mm. Pehrman, Lemponen, Halonen, Pihkala, Rosti, Levänen. Onnettomuudet ovat järkyttäneet Lentosotakoulun henkilökuntaa ja koskettaneet syvästi myös kaikkia kuntalaisia. Uhrien hautajaisissa kirkko on ollut ääriään myöten täynnä saattoväkeä. Yhä on läheisiä, jotka vielä surevat.

  Jokainen onnettomuus on ollut ainutlaatuinen. Jotain on mennyt rikki. On tapahtunut sellaista, mikä särkee elämän, tuo siihen kipua, surua ja epävarmuutta. Surulla ei ole sanoja, suru on kuilu, jonne ihmisen käsi ei yllä.

  Tämän konsertin idea syntyi ystävältä, joka sanoi: ”Tee konsertti itkemättömistä itkuista.” Samalla kyyneleet alkoivat valua pitkin hänen kasvojaan. Tämä on se konsertti.
  Solisteina ovat Pekka Keltto, Mariam Sandhu, Satu Valkama ja Eeva-Maria Laakso. Orkesterissa soittavat Ulla Lampela, sello; Eeva Similä-Suokas, piano; Eino Pykälämäki, klarinetti ja Eeva-Maria Laakso, huilu.

  Tilaisuuden tuotto ohjataan Kauhavalla järjestettävien Lentosotakoulun isänmaallisten perinnetilaisuuksien kuluihin. Konsertin on suunnitellut ja tuottaa Olli Nieminen, ja sen juontaa Irma Nieminen.

  Kirkkokonsertin jälkeen Perinneyhdistys ry laskee seppeleen kirkon vieressä olevalle lento-onnettomuuksissa surmansa saaneiden muistomerkille.
  Tervetuloa mukaan.

  Lue lisää
 • 20.03.2019
  SeiSpKillan vuosikokouskutsu 20.3.2019 klo 18.30, alkaa kahvituksella klo 18.00.

  Kuvan mahdollinen sisältö: teksti

  Lue lisää
 • 27.01.2019
  Tammisunnuntain maakunnallisen juhlan Vimpelissä 27.1.2019

  Tammisunnuntain maakunnallisen juhlan Vimpelissä 27.1.2019 tervehdyspuheen piti Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Tapani Tikkala.

   

   

   

  Juhlapuheen piti prikaatikenraali evp Mauri Koskela. Hän aloitti puheensa kiittämällä siitä, että saa pitää puheensa Suomen kielellä. Siitä on kiittäminen itsenäisyytemme turvanneita vapaustaistelijoita.

  Puolustusvoimien tervehdyksen muistojuhlaan toi Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Mauri Etelämäki.

   

   

   

   

   

   

  Perinteisen lukiolaisten kirjoituskilpailujen palkitut. Vasemmalla kilpailun voittaja Sofia Kalliokoski luki myös aineensa: Minun veteraanini.

  Vimpelin seurakunnan kamarikuoro johtajan kanttori Arto Turpela lauloivat kappaleet Isänmaa ja Hurtti Ukko.

  Vajaan kolmensadan hengen yleisön joukossa oli myös Seinäjoen sotilaspiirin killan puheenjohtaja Mikko S. Säntti.

  Muistojuhlan musiikista vastasi Laivaston soittokunta, johtajana musiikkikomentajakapteeni Petri Junna.

   

  Lue lisää
Takaisin jäsenyhteisölistaukseen