Tampereen Seudun Ratsuväen Kilta Ry eli tutummin Hämeen Eskadroona on vuonna 1964 perustettu vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö, jonka päätehtävänä on pitää toiminnallisesti yllä suomalaisen ratsuväen ja hevosvetoisen tykistön perinteitä. Kilta on perinneratsastajien oma joukko, joka toimii yhdyssiteenä eri sukupolvien välillä.
Vuonna 1981 perustetun ratsuväen perinnekillan tarkoitus on maanpuolustuksen tavoitteiden ja turvallisuuspoliittisen tietouden edistäminen, ylläpitää sekä edistää jäsentemme ratsastusharrastusta ja henkistä että fyysistä kuntoa reippaassa ratsuväenhengessä
Mitä sinä saat
Vuosittain järjestämme ratsastuksen Valtakunnallisen Veteraanien Ratsastuksen mestaruuskilpailun yheistyössä eri ratsastusseurojen kanssa sekä perinteisessä talvitapahtumassa ratkomme Reserviratsastajien ajomestaruuden ja kuka ”Suuret Saapaat” kiertopalkinnon saa.
Mitä odotamme sinulta
Jos olet suorittanut varusmiespalvelun ja kiinnostunut ratsuväenperinteistä, hevosista ja reipashenkisestä toiminasta pienessä, mutta piskuisessa killassamme ota rohkeasti yhteyttä!
Rakuunakilta ry on valtakunnallinen yhdistys jonka tarkoituksena on edistää vapaaehtoista maanpuolustusta historiallisen ratsuväen hengessä sekä toimia yhteyslinkkinä Lappeenrannan Rakuunamäellä palvelleille ja muille ratsuväen harrastajille. Suomalaisen ratsuväen maineikas historia ulottuu 1500-luvulle asti. Rakuunakilta ry on yksi vanhimmista joukkoyksikkökilloista. Se on Suomen suurin ratsuväkikilta ja siihen kuuluu kuusi paikalliseskadroonaa.
”Ratsuväen henki sisältää suuren määrän poikamaisuutta, vähän ylpeyttä ja kevytmielisyyttä, vähän turhamaisuutta ja paljon kunniantuntoa.” Bertel Gripenberg
Yhdistys on perustettu 6.marraskuuta 1926. Toimintaa 99 vuotta! Hakkaa päälle!
kerätä ja säilyttää ratsuväen historiaan liittyvää aineistoa sekä
herättää ja kehittää jäsenistössään yhteenkuuluvuutta ja aselaji- ja maanpuolustushenkeä.
Mitä sinä saat
Kun maailmalla on levotonta, Hakkapeliittayhdistyksen kuukausikokoukset tuovat säännöllisyydellään turvallisuuden tunnetta arkeen. Toivotamme kaikki mukaan mielenkiintoisten esitelmien, syventävien keskustelujen ja maittavan lounaan ääreen.
Mitä odotamme sinulta
Alun perin yhdistyksen jäseneksi hyväksyttiin vain ”puhdasmaineinen ratsuväkimuodostelmissa ratsain palvellut henkilö.” Nykyään jäseneksi vodaan hyväksyä ratsuväessä palvellut tai muuten ratsuväen tai ratsastuskulttuurin perinteitä ja historiaa vaaliva henkilö.
Toimintamme
Tapahtumat 2025
Kuukausikokoukset pidetään ravintola Ostrobotniassa, Museokatu 10, 00100 Helsinki, joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 12.00. Esitelmän jälkeen yhteinen lounas.
Syyskauden 2025 aloitamme keskiviikkona 3.9.2025 klo 11.00 kunniakäynnillä Suomen marsalkka Mannerheimin haudalla Hietaniemessä. Se jälkeen esitelmä ja lounas Ostrobotniassa klo 12.00.
Esitelmä on toiveuusinta Kristian Nymanin seikkailusta Mannerheimin jäljissä halki Aasian.
Hakkaa Päälle kesää!
Kevään 2025 ohjelma
8. tammikuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: ”Sotilaspukujen ja niiden tunnusten keräily sotilasperinnetyönä – mitä, miten ja miksi.” -Sotilasperinteen harrastaja, kapteeni (res.) Seppo Simola (jos teillä on merkkejä keräilijälle, ottakaa mukaan!). Hallituksen kokous lounaan jälkeen.
Keskiviikkona 5. helmikuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: Ratsastuksen uusia tuulia ja suuntaviivoja” – Teollisuusneuvos Kari Kallonen.
Keskiviikkona 5. maaliskuuta yhdistyksen vuosikokous ja lounas
Keskiviikkona 2. huhtikuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: ”Rakuunaupseerit koirienkasvattajina” – Godsägare Henrik Degerman. Hallituksen kokous lounaan jälkeen.
Keskiviikkona 7. toukokuuta ratsuväkiaiheisia filmejä.
Vuoden 2024 ohjelma:
10. tammikuuta (HUOM päivä!) esitelmä ja lounas. Esitelmä: ”Aarne Sihvon muistikirjat” – VM Aarne Krogerus.
7. helmikuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: ”Suomi NATO:n jäsenenä ja Itämeren turvallisuus, USA:n näkemys” – Political officer Evan Elliott USA:n lähetystö.
6. maaliskuuta yhdistyksen vuosikokous ja lounas
3. huhtikuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: ”Viron puolustusvoimat” – Viron puolustusministeri Hanno Pevkur.
8. toukokuuta kevätretki Kaarteen sotamuseoon – peruttu.
4. syyskuutaklo 11.00 kunniakäynti Suomen marsalkka Mannerheimin haudalla Hietaniemessä. Esitelmä: ”Kentälle jääneiden sotilaiden etsinnät ja sankarihautajaiset nykyään” – Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen toiminnanjohtaja Ilpo Kärkkäinen.
2. lokakuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: ”Sotilashevoset itsenäisyytemme aikana” –Tietokirjailija Pekka Käyhkö.
6. marraskuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: ”NATO kumppanuuden valmistelu ja toimeenpano” – PV entinen komentaja, kenraali evp. Timo Kivinen. Hallituksen kokous lounaan jälkeen.
4. joulukuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: ”Hämeen Eskadroonan 60-vuotinen taival ja toiminta nykyään” – Eskadroonan kunniajäsen Pauli Mikkola.
Vuoden 2023 ohjelma:
Kevätkausi
4. tammikuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: Jääkäreistä kaupunkijääkäreiksi, Uudenmaan Jääkäripataljoona 1921–2021 – eversti evp Pertti Suominen. Hallituksen kokous lounaan jälkeen.
1. helmikuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: Maanpuolustuskoulutus MPK kokonaisturvallisuuden kouluttaja – Etelä-Suomen piiripäällikkö Vesa Sundqvist
1. maaliskuuta yhdistyksen vuosikokous ja lounas
5. huhtikuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: Ukrainan tilanne – Everstiluutnantti Simo Pesu, Venäjä tutkimusryhmän johtaja Sotataidon laitos, Maanpuolustuskorkeakoulu. Hallituksen kokous lounaan jälkeen
3. toukokuuta esitelmä ja lounas. Esitelmä: Suomi NATO:n jäsenenä ja Itämeren turvallisuus – USA:n näkemys, Ben Rinaker, Political Officer, USA suurlähetystö
Perjantaina 12. toukokuuta kevätretki Museo Militariaan, Hämeenlinna. Museossa avataan erikoisnäyttely ratsuväestä klo 16.00. Retki ”omatoimisena”, eli tapaaminen museolla klo 16.00. Ilmoittautuminen 8.5.2023 mennessä puheenjohtajalle.
Keskiviikko 30. elokuuta klo 17.00. Tutustuminen Elisan puhelinmuseoon Töölössä, Runeberginkatu 43, Helsinki. Tarkemmat ohjeet myöhemmin.
Sotilastaidot
Hevoskoulutus
” Uskollinen kumppani – Hevonen sodassa ja rauhassa” – Museo Militarian näyttely.
Uskollinen kumppani – Hevonen sodassa ja rauhassa esittelee hevosen sotilaskäyttöä 1500-luvulta 1970-luvulle saakka.
Kehittyminen reservissä
Tukiprojektit
Yhteisö
Hallituskokoonpano
Puheenjohtaja Petteri Rokka petteri.rokka@gmail.com